Ugrás a fő tartalomra

4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.


+3642512371

Széchenyi 2020

Hírek


2024. febr. 6.
SZC

  Nőtt a szakképzés vonzereje

  A tanárok munkája végre a hobbijuk is lehet – mondta lapunknak Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára. Mint kifejtette, a nagymértékű fizetésemelés segítségével erősödik a tanárok szakmai elhivatottsága. Erre azért is van szükség, mert a megújult szakképzési rendszerben új feladatok hárulnak rájuk a régiek mellett, és meg kell tanulniuk lépést tartani az olyan új technológiákkal, mint a minisztérium által fejlesztett digitális tankönyvek.

  Nőtt a szakképzés vonzereje

  Hamarosan érkeznek az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt bérek a szakképzésben dolgozó tanárok számláira is – emlékeztetett Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

  A helyettes államtitkár lapunknak elmondta: "Szükség van a tanárok motivációjára és elkötelezettségére a szakképzés átalakításában, hiszen ez több munkával jár a mindennapokban: a régi feladatok mellett újakat kellett megtanulni, és ezeket folyamatosan frissíteni is kell. "

  Megváltoztak az oktatási tartalmak, a módszerek, illetve a számonkérés is, hiszen elindult a számítógépen végzett projekt- és interaktív vizsgáztatás. – A rendszer sok újításával lépést tartani csak elhivatottan lehet, ezért nagyon örülök annak, hogy ki tudtuk vívni a magas béremelést – jelentette ki a helyettes államtitkár. Emlékeztetett: a mostani több mint 32,2 százalékos emelésen kívül 2020-ban már történt egy harmincszázalékos, tavaly pedig egy 15 százalékos bérnövekedés a szakképzésben, azaz három év alatt majdnem megduplázódott az oktatók fizetése. 

  Azért is örül a bérfejlesztésnek, mert az oktatók tavaly május–júniusban elvégzett teljesítményalapú értékelésén nyugszik, és a mostani emelésnél is ezt fogják figyelembe venni. – Ezzel lehetőséget biztosítunk arra, hogy aki jobban tanít, jobban foglalkozik gyermekeinkkel, az átlagnál akár jóval magasabb bért is hazavihet – hívta fel a figyelmet.
  A helyettes államtitkár kiemelte: a bér sokat számít, és nem véletlen az sem, hogy a pályakezdőknél különösen megnőtt. Őket a szakképzésben bruttó 582 ezer forinttal veszik fel, ami igen jelentős, akár negyven százalék feletti növekedés. – Ennek eredményeként több fiatal csatlakozik a rendszerünkbe oktatónak – állította.
  Szerinte a béremelés mellett a szakképzés nagy vonzereje a projektoktatás is, a vállalati kapcsolatok, a digitális oktatás lehetősége, az innovatív ötletek beemelése a tanítás folyamatába. – A Covid-időszakban kialakítottuk a digitális tananyagtárat, ahová az oktatók által fejlesztett közel nyolcezer tananyag került fel. A digitális könyveket bármelyik tanár kiveheti, és oktathat ezekből az órán. A rendszernek ma már nyolcvanezer felhasználója van, a szakképzésben 24 ezren tanítanak, ami azt jelenti, hogy a saját tanáraink olyan minőségű anyagokat fejlesztenek, melyeket valószínűleg a közoktatásban máshol is használnak – mutatott rá Pölöskei Gáborné. 

  A helyettes államtitkár azt tapasztalta, hogy a digitális tananyagok oktatására a tanárok motiváltak, de sok kollégának ehhez még segítségre van szüksége. A módszertani fejlesztések elsajátításához létrehozták az Innovatív Képzéstámogató Központot (IKK), ahol továbbképzéseket szerveznek. Ezeken felmérik a tanárok igényeit, az IKK pedig kifejleszt vagy keres már készen álló továbbképzési lehetőségeket. – Az oktatók egyértelműen megfogalmazták, hogy ágazatonként kérik a módszertani fejlesztések összeállítását, az IKK ennek fényében segíti a munkájukat. Eddig csak arról volt szó, hogy általánosságban a digitális tananyagokat miként lehet a tanításba építeni, ma pedig már a konkrét, ágazatokra szabott módszertanokat akarják megismerni. A KRÉTA rendszerben most 760 digitális tananyag érhető el, ezeket mindenki fel tudja használni – érzékeltette a változást a helyettes államtitkár.

  Úgy fogalmazott: "A bérfejlesztés magabiztosabbá teheti a szakképzésben tanítókat, végre a munkájuk válhat a hobbijukká, mert a tanári hivatást szívvel-lélekkel lehet igazán jól csinálni."

  – A gyerekek között lenni sokkal több egy 45 perces munkánál. A bérfejlesztés tisztes megélhetést biztosít, ennek köszönhetően az oktatóink még jobban oda tudnak figyelni a gyerekekre, a munkájukra és a környezetükre – jelentette ki Pölöskei Gáborné.
  Hasonlóképpen vélekedett Bánné Gulyás Katalin, a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollé­gium igazgatója is. Mint lapunknak elmondta, tanáraik nagyon jól fogadták a béremelés hírét, mindenki örül és elégedett. Szerinte különösen azért is jó ez a szakképzésben, mert náluk viszonylag sok a fiatalabb oktató, akiknek a bére most jelentősen növekedni fog. A kollégái várták már a fizetésemelést, elein­te még sokan el sem hitték, hogy ez megvalósulhat. Az igazgató bízik abban, hogy ez új lendületet ad nemcsak azoknak, akik új tanárként érkeznek a megújult szakképzési rendszerbe, hanem a régebb óta pályán lévőknek is.

  Hozzátette: "A béremelés motivál, és tanárok munkájának megbecsülését jelenti, ezért ez egy kiemelkedően fontos visszajelzés. "

  A fizetésemelés azért segít szakmailag is sokat, mert egyfolytában azzal küzdenek, hogy tanárokat találjanak a különböző szakmai tárgyak tanítására. Akiknek van olyan végzettségük, hogy náluk taníthatnának, eddig magasabb bérért könnyen el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon, most viszont a megemelt bér talán nekik is vonzóbbá teszi a tanári vagy az oktatói pályát. Ez mindenképpen javítani fogja az oktatás minőségét – vonta le a következtetést az igazgató.
  Kitért arra is, hogy a tanárok szakképzésbe vonzását a béremelésen kívül segítik az újonnan kifejlesztett digitális tankönyvek is. Ezeknek a használata ugyanakkor kihívást jelent az idősebb kollégáknak, az ő továbbképzésüket ezért kis csoportokban szervezett tudásmegosztással segítik. A digitális tankönyvek elérhetők több felületen is, ezeket a tanároknak értekezleteken mutatják be – tájékoztatott Bánné Gulyás Katalin.

  Fotó: Mirkó István
  Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/01/nott-a-szakkepzes-vonzereje?fbclid=IwAR0xqutw-LcZeUvpZtr4d6ZwETvrlQ7HaEPOsP7jyTqXB7TSlLxZlhCeD8Q 

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Nyári robotika tábor: fantáziájukat szabadjára engedve alkotnak

  Nyári robotika tábor: fantáziájukat szabadjára engedve alkotnak

  Különböző technológiák elsajátításával készítik el saját robotjaikat a táborba.

  2024. jún. 24.
  Szabolcs Online
  Pályaorientácós napon a Móriczban

  Pályaorientácós napon a Móriczban

  Ma a szakmák voltak a célkeresztben a Móriczban

  2024. jún. 7.
  SZC
  ASZTV siker Győrben

  ASZTV siker Győrben

  Az Autós Nagykoalíció (ANK) és az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) ebben a tanévben is megszervezte az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyét (ASZTV).

  2024. jún. 6.
  Balázs Elek


  KIMIKK
  Erasmus+Európai Kohéziós AlapEurópai Szociális Alaphatártalanul!Pénziránytű
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Nyíregyházi Szakképzési Centrum

    4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.

   • Telefon: +3642512371

    E-mail: info@nyszc.hu


   2024Nyíregyházi Szakképzési Centrum