Ugrás a fő tartalomra

4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.


+3642512371

Széchenyi 2020

Hírek


2024. jún. 24.
Szabolcs Online

  Nyári robotika tábor: fantáziájukat szabadjára engedve alkotnak

  Különböző technológiák elsajátításával készítik el saját robotjaikat a táborba.

  Nyári robotika tábor: fantáziájukat szabadjára engedve alkotnak

  Alig kezdődött el a nyári szünet, máris izgalmas hét vár a diákokra a Nyíregyházi Szakképzési Centrum nyári táborának első turnusában, ami hétfőn kezdődött az intézmény Digitális Közösségi Alkotóműhelyében. A robotika témájú tábor immáron ötödik alkalommal indult el olyan 10-14 éves gyermekek számára, akik közelebbről is megismernék a különböző számítógépes technológiákat.

  Játszva tanulnak és terveznek

  A  fiatalok egyénileg és csapatban is dolgoznak minden évben a táborban, s tesztelhetik kreativitásukat, kitartásukat és koncentráló képességeiket. A tanulók oktatója, Forgács Richárd tájékoztatta szerkesztőségünket a tábor legfőbb céljáról. 
  – Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek jobban megismerhessék a különböző technológiákat, s azokon keresztül több szakmát is elsajátíthassanak, mindezt játékos körülmények között – mondta az oktató, aki a gyerekeket a 3D nyomtatás technikáira, a CNC és a lézervágó kezelésére, és persze a robottervezésre is megtanítja majd a hét folyamán. 
  – Az egész program végkifejlete egy kész és működő robot lesz, amit minden diák maga tervez majd és állít össze. Először megtervezik az alapokat egy szerkesztői program segítségével, majd kivitelező gépeken fogják megcsinálni, illetve legyártani az alkatrészeket, ezután pedig jöhet az összeszerelés, az építés, a gépezetek beüzemelése. Végül jön egy virtuális szerkesztési rész, ahol a gyerekek egy saját programot próbálnak írni a gépnek. Ha pedig minden jól megy, működni fog a kis robot – részletezte a hét menetét a szakember. Persze, nem csak dolgoznak majd a tábor résztvevői. A tervezési és építési munkát főként a délelőtti órákban végzik majd diákok, ebéd után azonban pályaorientációs programokra viszik majd a gyermekeket a szakképzési centrum különböző tagintézményeibe. A csapat persze a szórakozásra is kap időt: a programozás, gyártósori szimulátor működési folyamatainak megismerése mellett lehetőségük van LEGO-építésre és számos más játékra is.

  Nem újdonság számára a robotika tábor

  Forgács Richárd szerint a tábor igen népszerű: az idei évben több olyan fiatal jelentkezett, aki már a korábbi években is részt vett valamelyik turnusban, de természetesen sok újonccal is bővült a csapat. Petra és barátnője, Eliza együtt érkezett a táborba, mindketten régóta érdeklődnek a robotika  iránt. Petra például egy visszatérő táborozó: tavaly nyáron járt először az alkotóműhelyben. – Édesapám gépészmérnök, és engem is érdekelnek a hasonló területek. Előző évben annyira tetszett a program, hogy az idén sem szerettem volna kihagyni – mondta izgatottan a kislány. 
  – Nagyon tetszik, hogy itt nem csak tanulásra, hanem szórakozásra is használhatjuk a számítógépet és a különböző eszközöket – egészítette ki barátnője gondolatait Eliza.
  A lányok, mivel mindketten hatalmas állatbarátok, úgy döntöttek a robotkészítésben is kifejezik ezt a szeretetüket. Petra az előző táborban egy kutyát rakott össze, az idén azonban egy érdekes cukiságot választott: kapibarát szeretne majd építeni. Eliza pedig úgy döntött, első itt töltött nyári táborozásán egy lovat készít majd, amit remél, hogy működni fog.
  A Nyíregyházi Szakképzési Centrum nyári robotika táborának első turnusa pénteken ér véget, amikor is a gyerekek megmutathatják, mi mindent tanultak az öt nap alatt, a kis gépezeteket pedig haza is vihetik majd. 

  Forrás: https://www.szon.hu/helyi-kozelet/2024/06/tabor-szunet-robotika-nyiregyhaza 

  Fotó:  Csatári Jázmin Abigél

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Pályaorientácós napon a Móriczban

  Pályaorientácós napon a Móriczban

  Ma a szakmák voltak a célkeresztben a Móriczban

  2024. jún. 7.
  SZC
  ASZTV siker Győrben

  ASZTV siker Győrben

  Az Autós Nagykoalíció (ANK) és az Autószerelők Országos Egyesülete (AOE) ebben a tanévben is megszervezte az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyét (ASZTV).

  2024. jún. 6.
  Balázs Elek
  Innovatív iskola díjat kapott a Bánki

  Innovatív iskola díjat kapott a Bánki

  A 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia döntőjének ünnepélyes megnyitójára 2024. május 31-én került sor a BME Q épületében. A verseny döntőjébe jutott pályázatokat bemutató kiállítást Dr. Czigány Tibor, BME rektora nyitotta meg.

  2024. jún. 5.
  SZC


  KIMIKK
  Erasmus+Európai Kohéziós AlapEurópai Szociális Alaphatártalanul!Pénziránytű
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Nyíregyházi Szakképzési Centrum

    4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.

   • Telefon: +3642512371

    E-mail: info@nyszc.hu


   2024Nyíregyházi Szakképzési Centrum