Ugrás a fő tartalomra

4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.


+3642512371

Széchenyi 2020

Hírek


2021. nov. 16.
SZC

    Tudományos Nap a Zayban

    Fontos a fiatal utánpótlás az egészségügyi, szociális szférában

    Tudományos Nap a Zayban

    Első alkalommal szerveztek Tudományos Napot a Zay Anna Technikum és Kollégiumban. A diákok egészségügyi és szociális előadásokat hallhattak, illetve saját pályázataikat is bemutatták. A szférában jelenleg kevesebb a szakember az igényekhez viszonyítva, viszont némi emelkedő tendenciát tapasztalnak.

    A Zay-hét évtizedek óta hagyománynak számít az intézményben, idén is színes szakmai programokkal készültek a diákok számára. 2021-ben első alkalommal Tudományos Napot is tartottak, ahol a tanulók több témában mutatták be saját kutatásaikat és munkájukat, így például a virágterápiáról, speciális igényű fiatalok életminőségéről és egészségmegtartásáról, illetve hallássérültek rehabilitációjáról is szó esett.

    Tehetséges diákok

    Kósa Andrea és Zsófia témája a sóterápia mint alternatív természetes gyógymód volt, az elmúlt években mindig ezzel foglalkoztak pályázataikban.

    „Hatodik éve járunk a Zayba, minden évben Zay pályázatot készítünk sikeres eredményekkel. Az Országos Egészségügyi és Szociális Tudományos Diákkonferencián 2019-ben első helyezést értünk el” – mesélte Kósa Andrea. „Úgy gondoljuk, hogy igazából a természetes gyógymódok felé kellene irányulni az embereknek és nem feltétlenül a gyógyszerekhez kellene elsősorban nyúlniuk” – tette hozzá Kósa Zsófia.

    Fontos az utánpótlás

    A tanulók a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán szeretnének majd tanulni a későbbiekben. Erre szükség is van, mivel az egészségügyi, szociális területen jelenleg a fiatal utánpótlás az igényekhez viszonyítva kevesebb, de némi emelkedő tendenciát látnak a felsőoktatásban, így nyilatkozott a Semmelweis Egyetem főiskolai docense.

    Bőven akad választási lehetőség

    Az alapismeretek megszerzése után több irányba lehet folytatni a tanulmányokat akár az ápolási, asszisztensi, mentőápolói vagy diagnosztikai és gyógymasszőr vonalon.

    „Maga az egészségügy egy nagyon széles területe a lehetőségeknek és ezt nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy ez nemcsak arról szól, hogy itt ápolókat képezünk, hanem olyan professzionális szakembereket is, akik nélkül nem működne a betegellátás és a diagnosztika. Gondolok itt arra, hogy ha valakinek kedvenc területe az informatika, ezt lehet az egészségüggyel keverni és lehet belőle egy nagyon jó CT, MR és egyéb diagnosztikai, egészségügyi berendezéseket működtető szakember. Ez azt gondolom, hogy az egyik legszebb kihívás, hogy az, amit szeretek hobbiból és ami érdekel, azt tudom ötvözni” – tette hozzá dr. Pápai Tibor, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Ápolástani Tanszék főiskolai docense.

    Népszerű a Zay

    A Zay Anna Technikum és Kollégiumban még jók a beiskolázási számok, de tesznek is ezért, folyamatosan járják az iskolákat és népszerűsítik a képzéseiket. Akik pedig egészségügyi, szociális területen szeretnének a későbbiekben továbbtanulni, kedvezményeket is kapnak.

    „A technikumi képzésben az általános ápoló egyetemmel együttműködve indítható, most még így szerepel a KKK-ban, tehát a Debreceni Egyetemmel, az általános ápolóra van egy szoros képzési programunk kiépítve. Ez azt jelenti, hogy az itt nálunk végzett általános ápolóknak 56 kreditet számolnak be, hogyha elmennek a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karára tanulni. Ebből 30 automatikusan, 26 pedig megmérés után” – emelte ki Vargáné Nemes Ildikó, a NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium intézményvezetője.

    Zays Hét

    A hét hátralévő részében többek között eszközbemutatót tartanak, mese- és prózamondó versenyt bonyolítanak le az intézmény falai között, de lesz MediBall-bemutató, véradás és további előadások is a Zays Hét keretében.

    A teljes fényképgaléria megtekinthető a NYSZC Zay Anna Technikum és Kollégium honlapján: https://zay.hu/i-zay-tudomanyos-nap/ 

    Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/post/tudomanyos-nap-a-zayban-fontos-a-fiatal-utanpotlas-az-egeszsegugyi-szocialis-szferaban-2021-11-16 

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Állásbörze az egyetemen

    Állásbörze az egyetemen

    Megnyitotta kapuit!

    2024. márc. 27.
    SZC
    Pí nap

    Pí nap

    A Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézet már 3. alkalommal rendezte meg március 13-án a pí napot, a matematika ünnepét.

    2024. márc. 14.
    SZC
    Hello Szakma! Lehetséges tanulási utak...

    Hello Szakma! Lehetséges tanulási utak...

    Az általános iskolák és a Centrum

    2024. márc. 13.
    SZC


    KIMIKK
    Erasmus+Európai Kohéziós AlapEurópai Szociális Alaphatártalanul!Pénziránytű
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Nyíregyházi Szakképzési Centrum

        4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.

      • Telefon: +3642512371

        E-mail: info@nyszc.hu


      2024Nyíregyházi Szakképzési Centrum