Ugrás a fő tartalomra

4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.


+3642512371

Széchenyi 2020

Hírek


2024. aug. 9.
admin

    Új távlatokat nyithat meg a szakképzés

    Hiány van a jó szakemberekből, és még a diplomát is könnyebben lehet megszerezni egy kétéves szakma elsajátítása után.

    Új távlatokat nyithat meg a szakképzés

    Nagyon sok fiatal izgult július végén, hogy a jövőjüket meghatározó pontszámuk melyik felsőfokú oktatási intézménybe lesz elegendő. Sokan örömkönnyekkel fogadták a felvételiről értesítő sms-t, vannak azonban akiknek nem sikerült bekerülniük a hőn áhított egyetemre vagy főiskolára. Az első sokk után érdemes minél hamarabb észhez térni és elgondolkozni azon, hogyan tovább. A szakképzés is rengeteg izgalmas lehetőséget kínál, amiben  ki lehet teljesedni. Ráadásul a szakképzési rendszerben jelen vannak olyan hiányszakmák, amelyet megszerezve igazán jól fizető állást lehet találni, vagy akár ugródeszkát is jelenthet a felsőoktatás felé.

    Sok csalódást és pénzt spórolhatnak meg a szülők és a fiatalok, ha időben elkezdenek a szakmaválasztás kérdésével foglalkozni. Az a legcélszerűbb, ha együtt hozzák meg a döntést, hogy mindenki elképzelése megvalósuljon. A gyakorlat azt mutatja, hogy nem csak diplomásokra van szükség a munkaerőpiacon, hanem a jó szakemberekre is egyre nagyobb a kereslet. Célszerű akár több lábon is állni, egy szakma után már a diploma megszerzése is könnyebb lehet. Érdemes nem csak azt figyelembe venni, hogy milyen képességei vannak a fiatalnak, hanem a hiányszakmák listáját is ajánlott átböngészni szakmaválasztás előtt, hiszen széles a képzések repertoárja vármegyénkben is. A Nyíregyházi Szakképzési Centrumhoz tartozó tíz oktatási intézményben összesen 21 ágazatban, 69 szakma közül lehet válogatni. 

    Színes a repertoár

    – Akik a műszaki területek iránt érdeklődnek, nekik a Bánki Donát Műszaki Technikumot ajánljuk. Aki az építőipar területén képzeli el a jövőjét jellemzően az Inczédy György Szakképző Iskolában vagy a Vásárhelyi Pál Technikumban (ÉVISZ) tanul tovább. A Zay Anna Technikum hagyományosan az egészségügyi-, és szociális ágazatban és oktatás ágazatban képeznek szakembereket. A Wesselényiben több ágazatban is oktatunk, többek között fa-és bútoripar, vegyipar ágazatok, ugyanakkor - a kreatív technikum lévén - fontos a kreatív-fejlesztés is, amely az iskola egészét áthatja – részletezte a lehetőségeket Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója, és megjegyezte: továbbra is népszerű a Sipkay, amely turizmus-vendéglátás és kereskedelem ágazatban képez szakembereket a térség számára, a tiszalöki és tiszavasvári iskolák elsősorban gépészet, rendészet és közszolgálat ágazatokban várják a jelentkezőket. A főigazgató kiemelte az érettségi utáni képzésben is elérhető okleves technikusképzést, amely a Széchenyiben (gazdálkodás és menedzsment, valamint informatika és távközlés ágazatok), a Bánkiban (specializált gép- és járműgyártás ágazat), az ÉVISZ-ben (környezetvédelem és vízügy ágazat), és a Zayban (egészségügy ágazat, valamint oktatás ágazatban óvodai nevelő képzés) összesen már hat ágazatban érettségi utáni képzésben is elérhető. A képzés tartalmát a partneregyetemekkel (Nyíregyházi Egyetem, Debreceni Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem) együtt dolgozták ki. Az ambiciózus fiatalok szívesen jelentkeznek ide, mint mondják: innen egyenes úton juthatnak be az egyetemre, az itt megszerzett tudást kreditekben jóváírja a felsőoktatási intézmény.

    Egyenes út

    – Az elmúlt években több megállapodást is kötöttünk szakképzési centrumokkal, s e szerződések minden félnek gyümölcsöző lehetőségeket biztosítanak – nyilatkozta Halkóné dr. Rudolf Éva, a Nyíregyházi Egyetem kancellárja júniusban, a legutóbbi megállapodás aláírásakor, amely értelmében az egyetem beszámítja a Mátészalkai Szakképzési Centrum óvodai nevelő képesítést szerzett diákjainak az itt eltöltött időszakot, így a szakképzésből az egyetem óvodapedagógus szakára érkező tanulók két év alatt juthatnak diplomához. A kancellár arra is rámutatott: a szakképzési centrumok az egyetem hallgatói utánpótlásának bázisai lehetnek, a felsőoktatási intézmény oktatói pedig sokkal korábban kapcsolódhatnak be a képzésbe, így magasabb színvonalú tudással zárhatják tanulmányaikat a hallgatók. – Az óvodapedagógus az egyik legnépszerűbb szakunk, ezért is nagyon fontos, hogy az ilyen megállapodásokkal is emeljük a képzésünk színvonalát – hangsúlyozta a kancellár, és kiemelte: a hatékony, közös munkára óriási szükség van a térségünkben, ugyanis egyre nagyobb méretek ölt a szakemberhiány.

    Szakember utánpótlás

    Gurbánné Papp Máriától azt is megtudtuk, hogy a szakmai oktatásba, szakmai képzésbe bármilyen életkorban be lehet lépni. – Érettségi utáni, 2 éves nappali képzéseinkbe azokat a tanulni vágyókat várjuk, akik már rendelkeznek érettségivel, de még a 25. életévüket nem töltötték be. Nappali rendszerben, tanulói jogviszonyban az első - Szakmajegyzék szerinti - szakma megszerzéséig ösztöndíjban is részesülnek a tanulók, a sikeres vizsga, az első szakma megszerzése után pedig egyszeri pályakezdési juttatást is kapnak – ajánlotta a főigazgató, és megjegyezte: a szakképzési centrum továbbra is fontos feladatának tartja, hogy Nyíregyházán és a térségben működő cégek számára biztosítsák a szakemberutánpótlást, lehetőleg minél több szakterületen, így amellett, hogy a képzésben résztvevők előtt változatos képzési kínálatot vonultatnak fel iskoláik, a felnőtteknek is lehetőséget biztosítanak a tanulásra, fejlődésre.

    – Arra biztatunk mindenkit, szerezzenek meg akár két szakmát és egy szakképesítést is ingyenesen, hiszen manapság azok érvényesülnek a munkaerőpiacon, akiknek többféle végzettségük is van – hívta fel a figyelmet Gurbánné Papp Mária. 

    Kisvárdán is várják a diákokat érettségire épülő, nappali tagozatos, két éves technikumi képzésekre. Vass Gábor, a Kisvárdai SZC II. Rákóczi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola igazgatója tájékoztatója szerint a 2024/2025-ös tanévben gépjármű-mechatronikai technikus, informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető technikus, valamint vendégtéri szaktechnikus szakmákból indítanak képzést. A beiratkozó diákoknak jár diákigazolvány, ösztöndíj, a szakma megszerzése után egyszeri pályakezdési juttatás. 

    Az ágazati alapvizsga után szakképzési munkaszerződést köthetnek a duális partnerekkel, ekkor szakképzési munkabért kapnak munkájukért személyi jövedelemadó mentesen. A II. Rákóczi Ferenc Technikumban is van lehetősége új szakmát tanulni azoknak a felnőtteknek is, akik már dolgoznak, a következő tanévben felnőttképzési jogviszonyban, esti munkarendben akár húsz szakma közül választhatnak.

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    szakMAfest 2024

    szakMAfest 2024

    Minden, ami szakMA! Szeptember 18-án a Kossuth téren!

    2024. szept. 6.
    NYSZC
    Tájékoztató a Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláiban 2024. év nyári időszakában elvégzett/folyamatban lévő karbantartási, felújítási munkálatokról

    Tájékoztató a Nyíregyházi Szakképzési Centrum iskoláiban 2024. év nyári időszakában elvégzett/folyamatban lévő karbantartási, felújítási munkálatokról

    A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 intézményében a korábbi évekhez hasonlóan a szokásos évközi felújítások, karbantartások mellett a nyár folyamán jelentős felújítások valósultak meg, illetve kezdődtek el. A legjelentősebb változás a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Technikum és Kollégium esetében történt. A Nyíregyházi Szakképzési Centrum támogatást nyert négy szakképző intézmény részére modern oktatási és képzési infrastruktúra létrehozásához, a szakmai oktatás-képzés színvonalának növeléséhez (Projektazonosító száma: RRF-2.2.2-23-2023-00012).

    2024. szept. 5.
    NYSZC
    Érettségi utáni ingyenes képzéseink

    Érettségi utáni ingyenes képzéseink

    2024. szeptembertől, közismereti tartalom nélküli, érettségi utáni, nappali képzések! Válaszd iskoláinkat, válaszd szakmáinkat!

    2024. aug. 23.
    SZC


    KIMIKK
    Erasmus+Európai Kohéziós AlapEurópai Szociális Alaphatártalanul!Pénziránytű
    Széchenyi 2020

      • SZC logo fehér
      • Nyíregyházi Szakképzési Centrum

        4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.

      • Telefon: +3642512371

        E-mail: info@nyszc.hu


      2024Nyíregyházi Szakképzési Centrum