Vegyipari rendszerkezelő
Vegyipar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A munkahelyi vezető (művezető, mérnök) irányítása mellett, technológiai leírások alapján önállóan végzi a vegyipari folyamatok ellenőrzését, készülékek és berendezések üzemeltetését. Folyamatirányító számítógép használatával kontrolálja a folyamatok lefutását. Egyszerűbb karbantartó és tisztítási feladatokat végez.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a kémia, ugyanakkor a gépészeti ismeretek is közel állnak hozzá. Javasolt annak, aki érdeklődik a korszerű technológiai megoldások iránt és szeretne nagyobb csapatban részfeladatokért felelősséget vállalni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikációs készség, műszaki érzék, digitális kompetenciák, precizitás, szabálykövetés, tanulási képesség, felelősségtudat és együttműködési készség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- figyelemmel kíséri a gyártási paraméterek alakulását, összehasonlítja a technológiai előírásokkal, szükség esetén beavatkozik;
- technológiai utasítás alapján képes működtetni vegyipari berendezéseket, végrehajtani a gyártási technológiát;
- képes betartani a munkavédelmi, környezetvédelmi és tűzvédelmi rendszabályokat;
- a folyamatok során fel tudja mérni a javítási és karbantartási munkákat gépész és műszerész vonalon egyaránt;
- képes alapvető gépészeti feladatokat elvégezni (szerelvény- és tömítéscserék, szűrőtisztítás, kenőanyag-ellenőrzés és utántöltés);
- alkalmas a beszállással végzett munkák előkészítésére, nyomáspróbák elvégzésére;
- értelmezni és használni tudja a technológiához kapcsolódó dokumentációkat;
- közreműködik üzemzavarok, vészhelyzetek és minőségi problémák elhárításában;
- képes a gyártás során szükséges mintavételezési feladatok végrehajtására;
- egyszerűbb laboratóriumi elemzéseket el tud végezni (pH mérés, titrálás).