Élelmezésvezető
Iskolai előképzettség
Szakmai előképzettség
Egészségügyi alkalmassági követelmény
Szakmai gyakorlat
SZC SPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Az élelmezésvezető: megszervezi és ellenőrzi az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony működésre. Elkészíti az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit, nyersanyag-kiszabati ívet vezet, és veszteségszámításokat végez. Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervez, állít össze, szükség szerint személyre szabottan. Tápanyagszükséglet kalkulációt készít a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett. A táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan vezeti, irányítja a közétkeztetést ellátó üzemet. Adminisztrációs feladatokat lát el, és információs rendszert működtet. Munkatervet, takarítási rendet készít. HACCP rendszert üzemeltet és ellenőriz. Beszerzést irányít és ellenőriz. Készletgazdálkodást végez, együttműködik a szakhatóságokkal és segíti azok ellenőrző munkáját. Ellenőrzési tervet készít az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartatásához. Megtervezi a napi étkeztetést a rendelkezésre álló tárgyi-, személyi- és anyagi feltételek szerint. Tisztában van a különböző diéták ételkészítési technikáival és alkalmazza azokat. Gondoskodik a dolgozók szakmai továbbképzéséről. Ösztönzi a dolgozókat a szakmai fejlődésre. Népszerűsíti az egészséges táplálkozást. Folyamatosan fejleszti a szakmai tudását.
A képzés megkezdésének feltétele
- Bemeneti feltétel: érettségi végzettség
- Szakmai előképzettség:
-
- 510132306 Szakács szaktechnikus
- 510132302 Cukrász szaktechnikus
- 510132308 Vendégtéri szaktechnikus
- 42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus
- 52 7822 02 Vendéglátó technikus
-
- 54 811 01 Vendéglátás-szervező
- 52 811 01 Vendéglős
- 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős
- 54 811 01 Vendéglátásszervező
- Egészségügyi alkalmassági követelmény: szükséges