Ugrás a fő tartalomra

4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.


+3642512371

Széchenyi 2020

Sportedző (sportmászás sportágban)


A sportmászás edző szakember célirányosan tervezi, szervezi és irányítja szakágspecifikusan (nehézségi, boulder és gyors) a sportolók, versenysportolók, csapatok rövid-, közép- és hosszú távú felkészítését és versenyeztetését. Edzésterveket, éves terhelési terveket, versenyperiódizációt készít egyénre szabottan és szakág specifikusan a sportmászás versenyzők számára. Ismeri a sportolók hosszú távú fejlesztésének interdiszciplináris modelljét.

Megtanítja a sportág szakágainak technikai, taktikai és versenyszabályait, bírói tevékenységét.

Képes a sportág alap és haladó mozgásainak, mozgásformáinak, fogásainak, testhelyzeteinek elölmászásban 7b+ (UIAA IX-), boulderben pedig fb 7A (UIAA IX-) nehézségben történő mintaszerű bemutatására, oktatására, ezen kívül a mozgáshibák felismerésére és javítására magasabb szinten is.

Értékeli a sportolók edzéseken és a versenyeken nyújtott teljesítményét, a korszerű pedagógiai és edzéselvek, edzésmódszerek figyelembevételével fejleszti teljesítőképességüket és teljesítőkészségüket.  

Felméri sportolói állóképességét, technikai tudását, valamint edzéstervet készít, irányítja annak végrehajtását.

Edzőversenyeket és versenyeket, illetve edzőtáborokat szervez. Képes biztonságosan és szakágspecifikusan utakat építeni és útvonalat kijelölni sportmászók számára, akár versenyekre is. Megszervezi és koordinálja a rábízott sportolók felkészítésében együttműködő szakemberek tevékenységét (sportorvos, pszichológus stb.).

Funkcióját tekintve nem csak edzői szerepe van, komoly biztonságtechnikai feladatkörrel is rendelkezik. Beállítja, karbantartja, felülvizsgálja, ellenőrzi a sportmászáshoz használt felszereléseket, azok a hatályos előírások szerinti megfelelőségét, elhasználódását, biztonságoságát. Példamutatóan betartja és betartatja a sportmászáshoz használt felszerelések gyártói előírásait, a biztonságos kezelés szabályait. Képes a foglalkozásain, edzésein résztvevők felszereléshasználatának ellenőrzésére és a rendeltetésszerű használat ismereteinek átadására.  

Sportmászófalat üzemeltet, betartja és betartatja a sportmászófalak üzemeltetésének a jogszabályi környezetben rögzített szabályait, rendelkezéseit, előírásait.  

Részt vesz a sport és egyéb szabadidős tevékenységet szervező egység/intézmény munkájában.  

Rekreációs szakemberként részt vesz a szabadidős sportolók foglalkozásai, versenyei szervezésében, irányításában.  

Tanácsaival segíti az egészséges életmódra törekvők táplálkozásának, sportolási programjának összeállítását, különös tekintettel a doppingellenes elvek átadásával.

A sportmászás edző tevékenységét bárhol a világon végezheti. Odafigyel a példamutatásra, hitelesen és méltóképpen képviseli a sportmászást, azon túl sportolóit, csapatát, klubját és nemzetét egyaránt. Ajánlott azoknak, akik nem csak hobbi szinten foglalkoznak a sporttal, hanem elkötelezettek és hivatás szerűen szeretnének foglalkozni vele. 

Iskolai előképzettség

Érettségi végzettség

Szakmai előképzettség

Sportmászás oktatói végzettség (minimum OKJ rendszerű végzettség, vagy sportmászás sportoktató szakképesítés, vagy esetlegesen külföldön megszerzett instruktori vagy ezekkel egyenértékű végzettség, aminek elbírálása kizárólag az országos sportági szak-szövetség hatásköre).

Egészségügyi alkalmassági követelmény

Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat

Szakmai gyakorlat

Az országos sportági szakszövetség honlapján közzétett szakmai szempontok szerint - sportági jártasság/versenyzői múlt - történő, a szakszövetség által kiadott szakmai ajánlás szükséges.



KIMIKK
Erasmus+Európai Kohéziós AlapEurópai Szociális Alaphatártalanul!Pénziránytű
Széchenyi 2020

    • SZC logo fehér
    • Nyíregyházi Szakképzési Centrum

      4400 Nyíregyháza, Dugonics utca 10-12.

    • Telefon: +3642512371

      E-mail: info@nyszc.hu


    2024Nyíregyházi Szakképzési Centrum